Japonské akcie klesly pod tlakem japonsko-čínského napětí

25.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 25. května (ČTK) - Japonský akciový trh oslabil o více než jedno procento. Tokijskou burzu oslabilo napětí mezi Japonskem a Čínou ve chvíli, kdy již trh podkopaly obavy z vyprchání růstu v technologickém sektoru. Na devizovém trhu dolar po úterním zápisu z posledního zasedání měnového výboru centrální banky USA mírně klesl k japonskému jenu.

Tokijský index Nikkei 225 v závěru klesl o 1,07 procenta na 11.014,43 bodu poté, co v úterý selhaly snahy dostat se nad hranici 11.200 bodů. Širší index Topix klesl o 1,02 procenta.

Otázka čínsko-japonských vztahů se dostala opět do centra pozornosti makléřů poté, co v pondělí čínská vicepremiérka Wu I náhle přerušila návštěvu Japonska těsně před plánovaným setkáním s premiérem Džuničiró Koizumim. Dnes kvůli tomu klesly akcie oceláren, námořních přepravců a některých vývozců.

Napětí mezi Tokiem a Pekingem se odrazilo na akciích nejvíce v době čínských demonstrací proti Japonsku v polovině dubna. Tehdy Nikkei utrpěl největší ztrátu od loňského května. "Choulostivé téma vztahů Číny a Japonska je opět na stole. Víme, že je to diplomatická záležitost, není to však dobré (pro japonskou ekonomiku)," řekl agentuře Reuters ředitel tokijské kanceláře firmy Bear Stearns Hiroaki Kuramoči.

Devizové kurzy zůstaly bez větších změn. Dolar nepatrně oslabil k jenu v reakci na úterní zveřejnění zápisu z jednání Fedu, který nebyl z hlediska výhledu inflace a ekonomiky jednoznačný a měl na trh smíšené dopady. Guvernéři Fedu celkově potvrdili záměr dále zvyšovat úroky, někteří však vyjádřili obavy z útlumu ekonomiky, zatímco jiní poukazovali na "plíživý" vzestup inflace.

Ke konci tokijského obchodování dolar k euru zůstal proti úternímu závěru beze změny na 1,2581 USD. K japonskému jenu mírně oslabil na 107,43 JPY z předchozích 107,59 JPY. Euro k jenu kleslo na 135,19 JPY ze 135,37 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK