Podkonický: České zákony umožňují dlužníkům protahovat exekuce

25.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 25. května (ČTK) - České zákony dávají dlužníkům řadu možností, jak protahovat exekuce a zaplacení dlužných částek. V rozhovoru to řekl prezident Exekutorské komory Juraj Podkonický. Dlužníci se mohou opakovaně odvolávat k soudům a pokud neuspějí, nehradí ani náklady řízení. I tak jsou prý exekuce mnohem rychlejší než vymáhání dluhů soudní cestou.

V Evropě je průměrná délka exekuce movitých věcí asi 4,5 měsíce a u nemovitostí asi rok. Pokud však český dlužník využije všech procesních průtahů, které se mu nabízejí, může se exekuce třeba u domu protáhnout na tři nebo čtyři roky, řekl Podkonický.

Právě rychlost je považována za největší výhodu exekucí proti klasickému soudnímu řízení. U českých soudů leží návrhy na výkon rozhodnutí i několik let. Soudy navíc často jen nařídí výkon rozhodnutí, ale již se nestarají, zda byla věc dotažena do konce. Naopak exekutoři se snaží vymoci maximum, protože jsou na tom závislé i jejich odměny.

Po zavedení exekutorů v roce 2001 se v ČR odvolával téměř každý druhý dlužník. Nyní se dostane řada na odvolání asi ve dvou až pěti procentech případů, což je podobné jako v západní Evropě. Každé dlužníkovo odvolání k odvolacímu soudu však protahuje spor asi o tři až šest měsíců, ale někdy i o rok.

Podle Podkonického by bylo lepší, aby exekuce začala okamžitě po rozsudku a dlužník by se mohl bránit jen na počátku. Jako příklad uvedl běžnou praxi v západní Evropě, kdy se člověk může odvolat pouze jednou, odvolání trvá několik týdnů a v případě neúspěchu hradí dlužník veškeré náklady. "Tady může dlužník beztrestně podávat x odvolání jen proto, aby to zdržoval," řekl Podkonický s tím, že změna je především otázkou politické vůle.

Budoucí podobu exekucí v ČR ovlivní podle Podkonického i chystaná reforma úpadkového práva, která by měla zavést institut soukromého bankrotu. Ten například v Nizozemsku funguje od roku 2003 tak, že se lidé mohou jednou za život zbavit svých dluhů. Podmínkou je přiznání veškerého majetku a dohodnutí splátek po určité období. Zbylé dluhy pak propadnou a věřitelé přijdou zkrátka. Pokud by ale člověk do dluhů upadl znovu, osobní bankrot by již uplatnit nemohl, a navíc by se mu obnovily původní dluhy.

Zatím však není zřejmé, jakou podobu získá osobní bankrot v Česku, ani jak bude vypadat celé reformované úpadkové právo. Na jeho podobě pracuje ministerstvo financí společně s experty vicepremiéra pro ekonomiku Martina Jahna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK