Rakouský pověřenec kritizoval úvahy o rozšíření Temelína

25.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LINEC 25. května (ČTK) - Hornorakouský pověřenec pro příhraniční jaderné elektrárny Radko Pavlovec kritizoval úvahy o možném rozšíření jaderné elektrárny Temelín o další dva reaktory. Pro takové úvahy podle něj "chybějí jakékoli důvody", řekl podle agentury APA.

"Pro nové bloky v Temelíně neexistuje žádná potřeba - Česko má elektřiny přebytek a na výstavbu nejsou ani peníze," řekl. Reagoval tak na pondělní vystoupení náměstka ministra průmyslu a obchodu Martina Peciny na pražské konferenci Energie pro život.

Podle Peciny ministerstvo zvažuje výstavbu dvou jaderných bloků, které by měly o třetinu vyšší výkon, než mají v Temelíně ty současné. K úvahám o výstavbě bloků přispěl odhad, že podíl elektřiny z obnovitelných zdrojů bude asi nižší, než koncepce předpokládala. Dalším důvodem jsou komplikace s budoucností těžby hnědého uhlí - severočeské obce se nechtějí nechat zrušit a ustoupit dalšímu rozšiřování povrchových dolů.

Podle Pavlovce ale má Česko v současnosti velké přebytky elektřiny, jejich export je prý problémový a ztrátový. Výnosy exportu údajně nekryjí ani provozní náklady Temelína, natož aby splácely investiční náklady na výstavbu této elektrárny ve výši téměř 100 miliard korun.

"Ve světle těchto hrůzných čísel uvažovat o pořízení nových atomových bloků nesvědčí právě o odborné kvalifikaci," tvrdí Pavlovec. Ve výrocích náměstka Peciny proto interpretuje jako "slepé podporování atomové lobby".

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK