EU chce zahájit postup proti čínskému textilu na konci května

25.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 25. května (ČTK) - Evropská komise dnes pověřila komisaře pro obchod Petera Mandelsona učinit 31. května krok, jímž se Evropská unie těsně přiblíží k možnosti vztyčit bariéry proti dovozu textilního zboží z Číny. K takzvanému oficiálnímu zahájení konzultací s Čínou se EU uchýlí v případě, že do konce května nedojde mezi oběma stranami k dohodě, uvedla komise.

"Komise dala zelenou panu Mandelsonovi k tomu, aby požádal o oficiální konzultace s Čínou," řekla na tiskové konferenci v Bruselu mluvčí komise Françoise le Bailová. Po tomto kroku bude mít Čína podle pravidel dohodnutých s Pekingem před vstupem do Světové obchodní organizace (WTO) na smírné vyřešení již jen 15 dní. Poté bude moci EU nastolit ochranná opatření u dvou kategorií produktů - triček a lněné příze.

Mandelson v úterý jednal s čínským vyjednavačem Kao Chu- čchengem a dnes budou tyto rozhovory pokračovat. Komise EU zahájila minulý měsíc vyšetřování u devíti položek dováženého čínského textilu a oblečení a pro zrychlený postup se rozhodla u dvou kategorií.

Po lednovém zrušení globálních kvót na textil z rozvojových zemí nastal silný příliv čínské textilní produkce na evropské trhy. Čína však argumentuje tím, že růst byl prudký jen na počátku roku a nyní se již zvolňuje. Poslední údaje ukazují, že vývoz čínského textilu stoupl v dubnu meziročně o 14,8 procenta proti 28 procentům z prvních dvou měsíců roku.

Peking již navíc určitá opatření proti růstu exportu přijal. Na konci minulého týdne oznámil, že od 1. června zvýší Čína vývozní cla na 74 položek textilu a oblečení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK