Vláda zamítla poslanecký návrh na odškodnění klientů bank

25.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 25. května (ČTK) - Vláda zamítla návrh poslanecké novely zákona o bankách, který počítal s vyšší výplatou náhrad vkladů klientům některých zkrachovalých bank. Šlo o klienty Union banky, Kreditní banky Plzeň a Plzeňské banky. "Návrh novely předpokládal nežádoucí zpětnou účinnost a zakládal rovněž vznik práva na výplatu náhrady i těm subjektům, na něž přešly pohledávky vkladatelů jmenovaných bank," sdělil mluvčí ministerstva financí Marek Zeman.

Poslanci počítali s tím, že na odškodnění by mělo jít víc než 2,6 miliardy korun. Odškodňování zatím stálo asi 28 miliard korun. Podle ministerstva by však navržená úprava vedle zvýšení nahrazované částky vrátila peníze i těm, kteří na náhradu nikdy neměli nárok a Fondu pojištění vkladů nepřispěli ani korunu.

MF uvedlo, že pokud by novela prošla, nárok na náhradu by získali i majitelé anonymních vkladů, což je podle ministerstva porušením evropského práva. Peníze by tak získali i klienti, z jejichž vkladů se neplatily poplatky do fondu pojištění a které pojištěné nebyly.

"Zpráva, kterou by přijetí tohoto návrhu vyslalo, by byla navíc velmi nebezpečná: nemusíte se starat o své peníze, nemusíte se chovat odpovědně, stát se o vás vždy postará. I když na to nemáte nárok," uvedl náměstek ministra financí Tomáš Prouza.

Podle informací Hospodářských novin by lidé ze zkrachovalé Union banky měli podle novely dostat až čtyři miliony korun, což je dohromady dalších 2,5 miliardy korun. U klientů bývalé Plzeňské banky činí tato částka dohromady celkem 100 milionů korun. Odškodnění by se mělo týkat i zhruba 150 vkladatelů z Kreditní banky Plzeň, kteří dosud nedostali nic za své vkladové certifikáty.

Novela pamatuje i na Českou pojišťovnu, která byla majoritním vlastníkem Kreditní banky v době jejího pádu. Pojišťovně by se měla vrátit suma, kterou tehdy poskytla na výplatu klientů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK