Telecom se odvolal proti rekordní pokutě od ÚOHS

25.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 25. května (ČTK) - Český Telecom se dnes odvolal proti pokutě, kterou mu před dvěma týdny udělil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže kvůli nabízení volných minut ve svých tarifech. Řekl to mluvčí firmy Vlastimil Sršeň s tím, že výši pokuty nebude komentovat. Podle informací ČTK úřad firmě udělil dosud nejvyšší sankci, která přesahuje sto milionů korun. ÚOHS zatím podle svého vyjádření rozklad neobdržel.

Nabídka volných minut údajně bránila přechodu zákazníků ke konkurenci a nutila je telefonovat s Telecomem. Firma ale má za to, že svým jednáním zákon neporušila. "Při poskytování volných minut v rámci měsíčních paušálů jsme byli vedeni potřebami svých účastníků a snahou reagovat na dopad regulace na trhu ze strany ČTÚ," uvedl Sršeň.

Alternativní operátory podle Sršně jednání firmy nediskriminovalo, protože Telecom poskytoval vždy minimálně jeden cenový plán, který žádné volné minuty v rámci měsíčního paušálu neobsahoval.

Zatím nejvíce, 81,7 milionu Kč, musel Telecom zaplatit v minulém roce. Firma porušila zákon podle antimonopolního úřadu tím, že nutila asi 3000 společností uzavřít pro ně nevýhodné smlouvy. Nejvyšší pokutu vůbec, půl miliardy korun, dostalo šest stavebních spořitelen za kartelové dohody v souvislosti se zvyšováním poplatků na trhu stavebního spoření.

Letos v červnu Telecom chystá přechod na nové základní tarify, které již nebudou kredit hovorného v rámci měsíčního paušálu obsahovat. Nařídil mu to Český telekomunikační úřad.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK