Rostoucí ceny ropy způsobily pokles cen akcií na Wall Street

25.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 25. května (ČTK) - Ceny akcií na Wall Street dopoledne klesaly, protože se cena americké ropy zvýšila nad 50 dolarů za barel. Investorům na akciovém trhu ropa posloužila jako důvod pro vybírání zisků z minulého týdne. Dow Jonesův index se v poledne newyorského času (18:00 SELČ), snížil o 0,6 procenta na 10.443,3 bodu. Index trhu Nasdaq klesl o 0,8 procenta na 2045,5 bodu.

Ztrátu na akciovém trhu ale tlumila zpráva o vývoji zakázek ve zpracovatelském průmyslu USA, napsala agentura AP. Objem zakázek na zboží dlouhodobé spotřeby ve Spojených státech v dubnu vzrostl o 1,9 procenta. Proti předchozímu měsíci, kdy zakázky o 1,6 procenta klesly, jde o výrazné zlepšení.

Ceny ropy se zvýšily po několika týdnech poklesu, protože se zásoby ropy v amerických skladech minulý týden snížily o 1,6 milionu barelů na 332,4 milionu barelů. Trh přitom očekával, že růst rezerv pokračoval. Cena americké ropy pak překročila 50 dolarů za barel.

Investoři se vysokých cen ropy obávají, protože zvyšují podnikům výdaje a snižují zisky a tlumí spotřebitelskou důvěru. Zároveň se blíží letní motoristická sezona, která zvýší spotřebu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK