Koruna mírně posílila na 30,48 Kč/EUR a 24,23 Kč/USD

26.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 26. května (ČTK) - Česká měna dnes posílila asi o pět haléřů na 30,48 Kč/EUR. Důvodem je korekce v celé střední Evropě, řekl ekonom Komerční banky Jan Vejmělek. Na rozhodnutí České národní banky ponechat úrokové sazby na současné úrovni měna nijak nereagovala. Vůči dolaru koruna mírně zpevnila na 24,23 Kč/USD.

Bankovní rada České národní banky dnes podle očekávání analytiků ponechala základní úrokovou sazbu na historickém minimu 1,75 procenta, což je nejméně v Evropské unii. ČNB letos snížila sazby již třikrát. Další snížení podle ekonomů nebylo potřeba především kvůli slabší koruně a očekávání mírného růstu inflace v druhém pololetí.

Koruna ve středu oslabila až na svoje měsíční minimum 30,63 Kč/EUR. Podle analytiků ji sráží horší nálada v celém regionu. Ta je částečně způsobená blížícím se francouzským referendem o ústavě Evropské unie.

Dnes středoevropské měny posilují v čele s polským zlotým. Podle Tomáše Vlka z Patria Online však u koruny další výraznější zpevnění nelze očekávat. Z domácí ekonomiky žádné důležité informace nepřicházejí a nálada na trzích prý zůstává mírně negativní. "Vliv spekulací ohledně francouzského referenda o ústavě EU podle našeho názoru není ještě vyčerpán," řekl.

Americký dolar po středečním oslabování opět dobyl ztracené pozice a zpevnil. Vývoj je však podle Vlka kolísavý.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK