Prokurátor obvinil pojišťovnu AIG z účetních podvodů

26.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 26. května (ČTK) - Generální prokurátor státu New York Eliot Spitzer podal civilní žalobu na největší světovou pojišťovnu American International Group (AIG) a její dva bývalé nejvyšší činitele. Obvinil je z toho, že podvody a manipulováním účtů klamali investory i regulační orgány a zkreslovali skutečnou situaci firmy.

Spitzer, který se netají svými politickými ambicemi a vede útok proti nepravostem ve finančním sektoru již několik let, podal žalobu u Nejvyššího soudu státu New York na Manhattanu. Kromě AIG jmenovitě obvinil jejího bývalého výkonného šéfa Maurice "Hanka" Greenberga a někdejšího finančního ředitele Howarda Smitha.

"Bývalý nejvyšší management se běžně a po dlouhou dobu uchyloval ke klamání a podvodům ve zjevné snaze vylepšit finanční výsledky společnosti," uvedl Spitzer v prohlášení. Za ironii celého případu označil to, že AIG byla dobře řízená a zisková společnost, která podvádět nepotřebovala.

AIG má velké problémy již několik měsíců. Ústav už od začátku roku vyšetřují federální i státní vyšetřovací a regulační úřady, včetně Komise pro cenné papíry a burzy (SEC).

Osmdesátiletý Greenberg v březnu odstoupil z funkcí generálního ředitele a předsedy správní rady AIG. V jejím čele stál 38 let a pomocí zásadních investičních inovací udělal z firmy americkou jedničku a světového pojišťovacího giganta.

Spitzerova žaloba tvrdí, že Greenberg a Smith organizovali podvodné transakce, které na pohled zlepšovaly finanční sílu základní pojišťovací divize společnosti a zvedaly cenu jejích akcií. Žaloba vychází z vyšetřování, které Spitzer a SEC oznámili v polovině února. Od té doby akcie AIG spadly asi o 60 procent.

AIG v reakci na vyšetřování podnikla vnitřní audit, který odhalil řadu účetních a dalších pochybení. Firma tento měsíc uvedla, že vydá opravené finanční zprávy za většinu účetních období posledních pěti let.

Spitzer zatím svá vyšetřování a žaloby nedovedl až k soudu. Jeho obvinění investičních bank a dalších finančních ústavů skončila většinou vyrovnáními, v nichž finančníci zaplatili vysoké sumy, aby se vyhnuli soudu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK