Americké akcie ve čtvrtek zpevnily za podpory údajů o růstu HDP

27.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 27. května (ČTK) - Americké akcie ve čtvrtek zpevňovaly za podpory zprávy o revizi růstu hrubého domácího produktu v USA na 3,5 procenta z 3,1 procenta. Ekonomika oživuje, avšak její tempo zatím nevyvolává obavy z růstu inflace. Na devizovém trhu ze stejných důvodů dolar zpevnil k euru na nejvyšší úroveň za sedm měsíců.

Dow Jonesův index stoupl o 79,80 bodu a uzavřel tak pevnější o 0,76 procenta na 10.537,60 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite zpevnil o 21,12 bodu a seanci uzavřel vyšší o 1,03 procenta na 2071,24 bodu a index S&P 500 vzrostl o 0,64 procenta na 11970,62 bodu.

Silné zahájení na Wall Street však během dne ztratilo na síle, když trh vyhodnocoval zprávu amerického ministerstva obchodu, že hrubý domácí produkt se v prvním čtvrtletí zvýšil o 3,5 procenta, zatímco původní údaj byl 3,1 procenta. Tempo ekonomického růstu je pro Wall Street velmi důležité. Je-li příliš pomalé obávají se investoři poklesu zisků. Je-li příliš rychlé vzbuzuje obavy, že Fed ukončí sérii zvyšování úrokových sazeb, což by opět postihlo zisky.

Podle některých obchodníků údaj o HDP naznačuje, že by se Fed mohl blížit k ukončení své kampaně za zvyšování sazeb, která trvá již rok. "Když je inflace pod kontrolou, lidé pociťují, že se úrokové sazby dostávají na vrchol, na kterém je Fed chce mít," řekl Todd Leone z makléřské firmy S.G. Cowen.

Na devizovém trhu zpráva o revizi růstu HDP přinesla zpevnění dolaru k euru na nejvyšší úroveň za sedm měsíců. Podle analytiků to posílilo názor, že tempa růstu v USA a v eurozóně jsou odlišná. Evropská měna byla navíc postižena dalšími slabými údaji z eurozóny. Německý institut Ifo ve čtvrtek ohlásil pokles svého indexu podnikatelské důvěry na nejnižší úroveň za dva roky. Euro je také pod tlakem nervozity před nedělním referendem ve Francii, které by podle průzkumů mohlo odmítnout evropskou ústavu.

V závěru obchodování se dolar k jenu prodával za 107,88 JPY a mírně tak zpevnil ze středečního závěru na 107,69 JPY. Vůči euru dolar výrazně zpevnil na 1,2494 USD z předchozích 1,2605 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK