USA se těší na novou mezinárodní směrnici o exportu hovězího

27.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


WASHINGTON 27. května (ČTK) - Nová mezinárodní směrnice pro vývoz hovězího masa a posuzování rizika tzv. nemoci šílených krav (BSE) by mohla přimět jednotlivé státy k obnovení dovozu amerického hovězího masa. Očekává to americký ministr zemědělství Mike Johanns.

Ve Spojených státech se první případ nemoci šílených krav, neboli bovinní spongiformní encefalopatie, objevil před 17 měsíci. Pro USA to tehdy znamenalo ztrátu řady trhů hovězího masa, zejména v Japonsku a Kanadě, napsala agentura Reuters.

Nová směrnice Světové organizace pro zdraví zvířat, známé také pod francouzskou zkratkou OIE, zjednodušuje posuzování rizikovosti zemí z hlediska BSE. Dosavadní pětistupňovou klasifikaci nahrazuje třístupňová. Směrnice klade větší důraz na celkovou bezpečnost exportu hovězího, měřenou hodnocením rizika a úrovní kontrolních postupů. Ustupuje tak od dosavadního hlavního kritéria počtu nakažených kusů dobytka.

Na seznam volně obchodovaného masa směrnice přidala také vykostěné červené maso z dobytka mladšího než 30 měsíců. To zemím umožní exportovat toto maso bez ohledu na jejich situaci ve výskytu BSE.

Americké ministerstvo zemědělství i producenti masa již dlouho zastávají názor, že pro ochranu před šířením nemoci šílených krav jsou nejlepší správné testovací metody a zákazy rizikových krmiv. Představitelé odvětví hovězího masa očekávají, že nová směrnice zlepší situaci USA při znovuzískávání zahraničních trhů.

"Hovězí je bezpečné pro spotřebu i když pochází ze zemí s BSE, pokud existují správné postupy pro odstraňování takových tkání, jako je mozek, které mohou být rizikové, má-li zvíře BSE," řekl prezident Amerického ústavu pro maso (AMI) James Hodges.

Směrnice OIE nejsou pro 167 členských zemí závazné, ale bývají často používány Světovou obchodní organizací při řešení sporů, včetně případů z oblasti zdraví zvířat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK