Koruna stojí klidná na 30,52 Kč za euro a 24,36 Kč za dolar

27.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 27. května (ČTK) - Obchodování na devizových trzích je od rána úplně klidné. Koruna stála před 10:30 na úrovních 30,52 Kč za euro a 24,36 Kč za dolar, na kterých den také zahajovala. Na posilování okolních měn středoevropského regionu česká měna zatím nereagovala, řekl dealer Patria Finance Tomáš Vlk.

Kurz koruny by se po celý den podle něj neměl od hladiny 30,50 Kč/EUR příliš odchýlit. Zatím klidný je i eurodolarový trh. V kurzu je již započítáno víkendové odmítnutí euroústavy ve Francii. "Toto téma ale ještě není zcela vyčerpáno, záležet bude na tom, jak výrazné odmítnutí bude," podotkl Vlk.

Analytička Next Finance Markéta Šichtařová míní, že dnes je pravděpodobná stagnace až velmi mírné oslabení domácí měny. Na jednu stranu koruna je pod tlakem obav z výsledků referenda ve Francii, na stranu druhou by pro kurz bylo obtížné prolomit silnou hranici 30,60 Kč za euro, dodala.

Obavy o výsledky nedělního referenda o ústavě EU ve Francii v minulých dnech oslabily euro, korunu i další středoevropské měny. Příští týden se referendum koná také v Nizozemsku. Šichtařová předpokládá, že po skončení referend se pokles koruny zastaví.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK