Odbory v BBC odvolaly 48hodinovou stávku z příštího týdne

27.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LONDÝN 27. května (ČTK) - Odbory zaměstnanců britské rozhlasové a televizní společnosti BBC po celonočních rozhovorech s vedením odvolaly další stávkovou akci. Stávka na protest proti zrušení zhruba 4000 pracovních míst, tedy asi 20 procent celkového počtu, měla začít v úterý a trvat 48 hodin.

Odbory si vymohly na vedení závazek ročního moratoria na nucené propouštění. Společnost rovněž slíbila, že znovu zváží rušení míst v programových divizích a udělá ústupky v oblasti privatizace některých součástí.

Plánovaná stávka měla navázat na 24hodinové přerušení práce z tohoto pondělka. Pondělní protest byl největší podobnou akcí v BBC za poslední desetiletí a zúčastnilo se jej asi 40 procent zaměstnanců.

Změny zaměřené na zvýšení efektivity inicioval generální ředitel BBC Mark Thompson, který si od nich slibuje úsporu 355 milionů liber (téměř 16 miliard korun). Odbory namítají, že škrty naruší kvalitu světově známých programů BBC.

"Naše nabídka do značné míry vychází vstříc problémům a obavám, které odbory nadnesly," uvedl dnes Thompson v dopise zaměstnancům. Odbory budou o dohodě hlasovat v úterý a uvedly, že si "vyhrazují právo oznámit další stávkovou akci, kdyby byl návrh odmítnut".

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK