Unipetrol podá předběžnou nabídku na koupi 69 stanic firmy Aral

27.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 27. května (ČTK) - Akciová společnost Unipetrol podá nezávaznou předběžnou nabídku na koupi všech 69 čerpacích stanic firmy Aral na tuzemském trhu. Rozhodlo o tom představenstvo petrochemického holdingu Unipetrol. "Nabídku v příštích dnech podáme vlastníkovi Aralu, firmě BP, do Londýna," řekl mluvčí Unipetrolu Tomáš Zikmund s tím, že podrobnosti nabídky nebude zveřejňovat.

Skupina Unipetrol nyní prostřednictvím Benziny, která je největším distributorem pohonných hmot v tuzemsku, vlastní zhruba 300 čerpacích stanic. Nový vlastník Unipetrolu, polská ropná skupina PKN Orlen, se však již dohodla s americkou společností ConocoPhillips, že jí asi třetinu stanic Benziny prodá. ConocoPhillips nyní v republice provozuje 43 stanic značky Jet a o koupi stanic Aralu v České republice již podle dřívějších informací také projevil zájem.

Prodej všech svých čerpacích stanic v České republice Aral oznámil na konci ledna. Vlastník firmy, britský ropný koncern BP, dospěl k závěru, že provoz stanic Aralu na českém trhu není v souladu se strategií firmy. Aral nyní v tuzemsku zaujímá zhruba desetiprocentní podíl trhu. Prodej by měl být dokončen letos ve 4. čtvrtletí.

O stanice společnosti Aral vyjádřil dříve zájem i další velký domácí provozovatel Čepro, který vlastní kolem 180 stanic EuroOil. Zájem projevila i nadnárodní skupina Shell.

V Česku loni působilo podle údajů České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu zhruba 2151 čerpacích stanic. Zhruba čtvrtina z toho patří zahraničním společnostem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK