Akcionáři Pražské teplárenské nesouhlasili s výplatou dividend

27.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 27. května (ČTK) - Pražská teplárenská z loňského rekordního zisku 940 milionů korun zatím nebude vyplácet dividendy. Rozhodli o tom akcionáři na dnešní řádné valné hromadě, informovala mluvčí firmy Šárka Drobná. Finance tak zůstávají v nerozděleném zisku firmy, o případné výplatě dividendy zřejmě rozhodne mimořádná valná hromada.

Návrh, který dnes projednávala valná hromada, Drobná nechtěla komentovat. "Je to rozhodnutí akcionářů, pravděpodobně bude připravována mimořádná valná hromada," uvedla Drobná. Problémem zřejmě byla navrhovaná výše dividend.

Na rozdělení zisku se akcionáři neshodli ani při loňské květnové valné hromadě. Konečné rozdělení peněz nakonec schválili na mimořádném setkání v srpnu. Akcionáři firmy loni ze zisku z roku 2003 na jednu akcii získali 172 korun a podle databáze Čekia celkem 713 milionů korun. O rok dříve 150 korun na akcii a celkově 622 milionů.

O personálních změnách ve statutárních orgánech dnes firma nerozhodovala. Akcionáři dnes nerozhodli ani o výplatě tantiém či odměn členů správních orgánů, naopak částečně upravili stanovy firmy.

Pražská teplárenská je jednou z největších tuzemských teplárenských společností. Téměř 49procentní akciový podíl ve firmě drží společnost Elektrárny Opatovice, kterou ovládá International Power. Dalších 47 procent vlastní Pražská teplárenská Holding, kde má většinový podíl hlavní město Praha.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK