Podnikatelem roku 2004 se stal Američan Wayne Huizenga

29.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 29. května (ČTK) - V mezinárodní soutěži o světového podnikatel roku 2004, která se uskutečnila o víkendu v Monte Carlu, zvítězil Američan Wayne Huizenga. Na internetových stránkách to uvedla společnost Ernst & Young, která soutěž pořádá. Za Česko soutěžil podnikatel Miroslav Řihák z brněnské společnosti Anect. O jeho umístění Ernst & Young neinformoval.

Huizenga je podle internetových zdrojů šéfem Huizenga Holdings se sídlem ve Fort Lauderdale na Floridě. Jeho majetek se odhaduje na několik miliard dolarů. Podnikatel se angažuje i ve sportu; mimo jiné je majitelem fotbalového týmu Miami Dolphins a hokejového mužstva Florida Panthers.

Mezinárodní soutěž Podnikatel roku založila firma Ernst&Young v roce 1986 v USA. Její popularita stále roste a nyní se koná ve 32 zemích. O vítězi rozhoduje nezávislá porota i po osobních rozhovorech s jednotlivými národními vítězi.

Ve finále soutěže jsou zastoupeny jak veřejně obchodovatelné společnosti, tak soukromé firmy. Pravidla povolují účast pouze těm podnikatelům, kteří aktivně působí ve vedení firmy, která existuje minimálně dva roky. Navrhovaný kandidát musí být také alespoň desetinovým vlastníkem podniku. Příjmy všech finalistů letošní soutěže představují 5,9 miliardy eur (168 miliard Kč.)

V Česku se soutěž pořádá od roku 2000. Posledním vítězem je právě Řihák; v předchozím ročníku uspěl za rok 2003 generální ředitel společnosti Linet Zbyněk Frolík. Vítězi se stali také ředitel Isolit-Bravo Kvido Štěpánek, šéf Rabbit Trhový Štěpánov Zdeněk Jandejske a ředitelka firmy Moravia IT Kateřina Forstingerová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK