Němec: Připravíme novelu, která zamezí průtahům v exekucích

29.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 29. května (ČTK) - Ministerstvo spravedlnosti chce připravit novelu zákona o soudních exekutorech, která by měla zabránit průtahům ve vymáhání dlužných částek, na něž si stěžuje Exekutorská komora. Podle ministra spravedlnosti Pavla Němce (US- DEU) by měla být novela hotová do léta příštího roku, kdy končí funkční období vlády Jiřího Paroubka.

Němec dnes v diskusním pořadu televize Prima řekl, že ministerstvo spravedlnosti nyní společně s Exekutorskou komorou a exekučními soudci vyhodnocuje exekuční zákon. "Můžeme tyto poznatky promítnout do novely zákona tak, abychom celou věc zpřesnili a trošku zpružnili. Myslím, že jsme schopni takovou novelu předložit do konce volebního období," uvedl Němec.

Podle stínového ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) je také potřeba upravit postavení exekutorů. "Promýšlíme v rámci naší Modré šance to, jak omezit pravomoci exekutora v tom, aby za nepatrný dluh mohl zmrazit celý majetek. To se stává v praxi, že třeba máme desetitisícový dluh, ale je zmražen majetek v řádu několika milionů korun. Je jasné, že takový postup je špatný," uvedl Pospíšil.

Prezident Exekutorské komory Juraj Podkonický tvrdí, že české zákony dávají dlužníkům řadu možností, jak protahovat exekuce a zaplacení dlužných částek. Dlužníci se mohou opakovaně odvolávat k soudům a pokud neuspějí, nehradí ani náklady řízení.

V Evropě je průměrná délka exekuce movitých věcí asi 4,5 měsíce a u nemovitostí asi rok. Pokud však český dlužník využije všech procesních průtahů, které se mu nabízejí, může se exekuce třeba u domu protáhnout na tři nebo čtyři roky, řekl již dříve Podkonický.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK