Francouzské akcie po odmítnutí ústavy výrazně klesly

30.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PAŘÍŽ 30. května (ČTK) - Akcie na pařížské burze zahájily dnešní obchodování poklesem o téměř jedno procento a mírně stáhly dolů i hlavní západoevropské akciové indexy. Pařížští burziáni reagovali na to, že domácí voliči v neděli odmítli návrh evropské ústavy. To na finančních trzích vyvolalo obavy z politické nestability a odkladu reforem ve Francii.

Index pařížské burzy CAC-40 byl v 10 hodin SELČ nižší o 0,75 procenta a pohyboval se několik bodů nad hranicí 4100 bodů. Široký západoevropský index FSEurofirst 300 však byl nižší jen nepatrně a užší DJ Eurostoxx 50 ztrácel asi 0,3 procenta.

Finanční trhy se vesměs na záporný výsledek referenda připravily, protože na to měly týdny, v nichž průzkumy veřejného mínění podobný verdikt předpovídaly. Výsledek, podle něhož ústavu odmítlo téměř 55 procent voličů, však byl nečekaně vysoký a investory znervóznil. Většina jich nyní očekává změnu vlády a ochromení rozhodovacího procesu ve francouzské ekonomické politice.

Kromě pařížských akcií reagovaly na francouzské "ne" plánům hlubší evropské integrace trhy evropských vládních obligací. Jejich ceny mírně klesly, čímž stouply výnosy, které představují dlouhodobé úrokové sazby. Obchodování na tomto trhu však bylo oslabené svátky v Británii a USA.

Největší zátěž dopadu francouzského hlasování nesl kurz eura. Ten dnes již v Asii ztratil na dolar z pátečního závěru asi půl centu a dopoledne v Evropě se pohyboval kolem 1,2525 USD, asi čtvrt centu od čtvrtečního sedmiměsíčního minima.

Situace na trzích je dnes vzhledem ke svátkům vcelku klidná a větší nápor se čeká až v úterý. "Jestliže by euro kleslo pod 1,2490 USD, mohlo by to znamenat problém i pro dluhopisy v eurech, jinak se ale nic velkého neděje," komentoval dění na trhu agentuře Reuters jeden obchodník z Helsinek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK