Rada: Pro podnikatele je nezbytné zjednodušení správy daní

30.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 30. května (ČTK) - Zástupci ministerstev, podnikatelů a zaměstnanců se dnes shodli na potřebě zjednodušení administrativy správy daní. Za nutné považují rovněž zavést pravidlo, aby finanční úřady musely posuzovat daňové dopady podnikatelských transakcí ještě před jejich uskutečněním. Po jednání Rady pro rozvoj podnikatelského prostředí to novinářům řekl náměstek ministra průmyslu a obchodu Václav Petříček.

Složitost daňových předpisů způsobuje podle rady nečitelnost podnikatelského prostředí. Součástí zlepšení by měly být nejen zjednodušení daňových formulářů a zavedení lhůt, ale i změna pravomocí finančních úřadů tak, aby se omezilo samostatné rozhodování úředníků podle jejich vlastního uvážení. Podle prezidenta Hospodářské komory Jaromíra Drábka není neobvyklé, že se podnikatelé stěhují do jiného regionu právě kvůli tomu, že finanční úřad v jeho oblasti vykládá zákonná ustanovení po svém.

Další prioritou bude pro radu zavedení tzv. editační povinnosti. Jde o povinnost posouzení daňových aspektů podnikatelských transakcí finančními úřady ještě předtím, než se uskuteční. Podnikatel by tak získal závazný posudek finančního úřadu a o něj by se mohl ve svém jednání později opřít.

Propojením systémů evidence podnikatelských subjektů by měl vzniknout jednotný evidenční systém pro fyzické i právnické osoby. Podnikatel by již nemusel předkládat výpis z trestního rejstříku nebo potvrzení o bezdlužnosti. Doposud tyto údaje spravovalo několik úřadů.

Zjednodušení daňových předpisů, editační povinnost a sjednocení systémů evidence podnikatelů prostřednictvím živnostenského rejstříku zahrnula rada do svých prioritních cílů. Ty by měla do konce června předložit vládě.

Rada je poradním orgánem ministerstva průmyslu a obchodu v oblasti podpory podnikatelského prostředí. Tvoří ji zástupci ministerstev, podnikatelských svazů a zástupci vysokých škol.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK