MPO asi navrhne povolenky vstřícnější pro chemické podniky

30.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 30. května (ČTK) - Ministerstvo průmyslu a obchodu zřejmě navrhne vládě ke schválení rozdělení povolenek na emise skleníkových plynů, které je vstřícnější k rafineriím a podnikům chemického průmyslu. Jde o variantu B, která je naopak méně výhodná pro energetické firmy. Řekl to vedoucí odboru ekologické energetiky MPO Ladislav Pazdera.

Pazdera uvedl, že jej zklamaly reakce podniků, které měly do konce minulého týdne možnost se k navrženým variantám vyjádřit. Převažovaly podle něj negativní reakce a ozvali se především ti, kteří nesouhlasili s přidělenou alokací. Například řada tepláren nesouhlasí s tím, že proti jiným sektorům jim není umožněn takový růst. Na návrh rozdělení povolenek si dříve stěžovaly například i rafinerie, zástupci chemického průmyslu či zpracovatelé kovů.

Návrhy na rozdělení povolenek konkrétním podnikům zveřejnila ministerstva průmyslu a obchodu a životního prostředí před zhruba deseti dny. Obě varianty zohledňovaly emise z minulého roku, varianta B více upřednostňovala právě rafinerie, chemický průmysl a některá další odvětví. Varianta A je naopak výhodnější pro energetické podniky či papírenský průmysl.

Ministerstvo podle Pazdery zřejmě ještě tento týden předloží do meziresortního řízení jednu z variant. "Domnívám se, že by to měla být varianta B," řekl. Kvůli některým nepřesnostem na úrovni podniků však může ještě doznat malých změn.

Celkový objem povolenek rozdělený mezi české podniky na každý z roků 2005 až 2007 je 97,6 milionu tun emisí včetně rezerv. Původně česká vláda schválila v tzv. Národním alokačním plánu téměř 108 milionů tun, po jednání s Evropskou komisí však musela objem snížit. Úřady s podniky následně řešily, jak povolenky rozdělit po snížení celkového objemu. MPO podle Pazdery zvolilo metodu, která zohledňovala emise za rok 2004, které nebyly známé v době předkládání prvního návrhu. Některé podniky či svazy navrhovaly po snížení krácení "všem stejně".

Systém obchodování s emisemi má zajistit zemím Evropské unie splnění závazků tzv. Kjótského protokolu a snížit emise o 5,4 procenta proti roku 1990. Znečišťovatelé v rámci systému obdrží určité množství povolenek. Podnik musí následně každoročně odevzdat objem, který odpovídá emisím v předchozím roce. V případě, že firma emise sníží, může uspořené povolenky prodat. V opačném případě je bude muset nakoupit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK