Agfa-Photo stojí údajně před krachem

31.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 31. května (ČTK) - Klasická fotografie očividně stále více ustupuje moderním technologiím. Poté, co se ve finančních potížích ocitl výrobce fotoaparátů Leica, nyní s krachem zápolí další 'filmový klasik', společnost Agfa-Photo, píšou úterní Hospodářské noviny.

Firma, která před 70 lety na trh uvedla první barevný film, musela podle deníku minulý týden vyhlásit platební neschopnost. Práce v jejích německých továrnách se již částečně zastavily, ztráta zaměstnání hrozí až 2000 lidí, píše.

Pomalý krach Agfa-Photo podle HN ale provázejí i nejasnosti.

Ještě před půl rokem se zdálo být vše v pořádku. Agfa-Photo byla loni v létě odštěpena od své mateřské Agfa-Gevaert, získala vlastní kapitál 300 milionů eur a další miliony eur v likvidních prostředcích. Vedle konkurentů Fuji, Kodak a Konica byla firma jedním z posledních výrobců barevných filmů, její podíl na trhu činil deset procent. V oblasti přístrojů pro fotolaboratoře byla dokonce jedničkou. Nyní ale jako by se celé jmění rozplynulo. O finančních problémech podle vlastního vyjádření neměla tušení ani podniková rada firmy ani zástupci odborů. "Jak mohlo dojít k platební neschopnosti, je nám záhadou. Produkcí to určitě není," citují HN zástupce odborů Franka Löllgena.

Nyní společnost podle HN řídí soudcem stanovený správce, který bude muset odhalit příčiny problémů a najít vysvětlení, jak se novým majitelům podařilo za půldruhého roku zněkolikanásobit ztrátu firmy. V neposlední řadě také určí, co se bude se společností dít dále a kdo zaplatí zaměstnancům mzdy za květen. Výše těchto závazků činí zhruba devět milionů eur, píšou HN, podle kterých hlavním problémem firmy, jejíž vznik se datuje do roku 1867, byl nástup digitální fotografie, na který nedokázala zareagovat.

V minulém roce se definitivně dostala do hluboké ztráty, její obrat klesl o 80 procent na 700 milionů eur. V listopadu minulého roku proto byla vyčleněna z mateřského koncernu a prodána skupině amerických a německých investorů.

Platební neschopnost se přitom netýká nadřazeného Agfa-Photo Holding, který vlastní práva ke značce Agfa a velkou část majetku firmy. Stejně tak v platební neschopnosti není ani Agfa-Photo- Germany, informují dnešní Hospodářské noviny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK