Počet nezaměstnaných v Německu v květnu zůstal beze změny

31.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BERLÍN 31. května (ČTK) - Počet nezaměstnaných v Německu v květnu zůstal po sezonním očištění beze změny na dubnových 4,886 milionu osob. Oznámil to spolkový statistický úřad. Dodal, že dubnový údaj opravil z původně ohlášených 4,889 milionu osob. Míra nezaměstnanosti zůstala rovněž beze změny na revidovaných 11,8 procenta.

Analytici předpokládali, že počet nezaměstnaných se sníží o 10.000 osob. Bez sezonního očištění počet nezaměstnaných klesl o 161.000 na 4,807 milionu osob, což je podle zdroje agentury Reuters obeznámeného s údaji pro květen obvyklé.

V Německu by měly na podzim proběhnout předčasné parlamentní volby. Politickou krizi nedávno spustila dramatická porážka vládní SPD v její tradiční baště Severním Porýní-Vestfálsku. Tu způsobil nesouhlas voličů s hospodářskými reformami vlády v Berlíně, které škrtají řadu sociálních výhod s cílem nastartovat ekonomický růst, snížit výdaje na drahou pracovní sílu a vytvořit nová pracovní místa.

Reformy kancléře Gerharda Schrödera zatím měly na trh práce pouze malý pozitivní dopad. Počet nezaměstnaných se letos dokonce kvůli statistickým změnám dostal poprvé od 30. let nad pět milionů osob.

Největší německá opoziční formace CDU/CSU v pondělí podle očekávání svěřila vedení předvolebního boje předsedkyni CDU Angele Merkelové. Svůj volební program sice CDU/CSU předloží až během léta, už nyní ale Merkelová oznámila, že se chce zaměřit hlavně na boj s nezaměstnaností. "V centru mého myšlení a jednání stojí úmysl jít cestami, které vytvoří práci pro lidi v Německu," řekla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK