V RM-Systému ve 22. týdnu přibylo prodejců, trh klesl o 1,7 pct

03.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. června (ČTK) - V mimoburzovním RM-Systému v uplynulém 22. týdnu přibylo prodávajících, což se projevilo na silnějším poklesu cen akcií. Trh srazil především čtvrteční výprodej, na kterém měla zásluhu i obměna emisí ve složení tržního indexu. Nakonec ceny dle PK 30 oslabily o 1,67 procenta na 1636,3 bodu.

Celkové obchody s cennými papíry se zvýšily nad letošní průměr na 134,3 milionu korun z minulých 83,8 milionu korun. O více než polovinu objemu se postaraly akcie uhelné společnosti Českomoravské doly.

Z pěti obchodních dnů ceny akcií třikrát klesaly. Ve čtvrtek PK 30 odepsal takřka 2,5 procenta. RM-Systém vyřadil z báze indexu mj. akcie OKD a nahradil je Jihomoravskou energetikou. Zatímco těžební firma silně zpevnila, cenných papírů distributora se investoři naopak zbavovali.

Velkou ztrátu v týdnu utrpěli majitelé akcií United Energy, kde se kurz zřítil o více než 27 procent. Neúspěšné období prožila i Česká pojišťovna odepisující 11,5 procenta. Českomoravské doly pak sestoupily o 2,8 procenta. Naproti tomu Česká námořní plavba posílila o 16,7 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK