Generální ředitel Benziny rezignoval, nástupce zatím nejmenován

03.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. června (ČTK) - Generální ředitel společnosti Benzina David Thoma rezignoval. Řekl to mluvčí petrochemického holdingu Unipetrol Tomáš Zikmund s tím, že jde o osobní rozhodnutí Thomy. O nástupci zatím představenstvo Benziny, která je jednou z dceřiných firem skupiny Unipetrol, nejednalo.

Novým šéfem Benziny podle informací Euro OnLine s největší pravděpodobností bude Frederik Jules Emich, který byl jednatelem OMV v České republice do září roku 2003.

Další personální změny v holdingu Unipetrol lze čekat ve středu 8. června, kdy se koná valná hromada společnosti Unipetrol. Šéf PKN Orlen Igor Chalupec odmítl před časem změny komentovat s tím, že budou známy právě po valné hromadě akcionářů. Změny zřejmě nastanou v dozorčí radě a představenstvu Unipetrolu.

Benzina je největším provozovatelem čerpacích stanic na českém trhu. Celkem vlastní přes 300 stanic. Zhruba třetinu zřejmě získá americká společnost ConocoPhillips, která má uzavřenu smlouvu s polským koncernem PKN Orlen. Ten se stal vlastníkem skupiny Unipetrol.

Benzina loni vykázala hrubý zisk 39 milionů korun, přičemž v roce 2003 byla ve ztrátě 273 milionů Kč. Tržby stouply o 3,7 procenta na 20,3 miliardy Kč. V letošním 1. čtvrtletí měla hrubý zisk 113 milionů korun, zatímco ve stejném období loni skončila ve ztrátě 93,6 milionu korun. Tržby však meziročně klesly o 1,24 miliardy na 2,4 miliardy Kč.

Skupinu Unipetrol získal polský koncern PKN Orlen za 13,05 miliardy korun. Cena se však ještě může na základě výsledku auditu upravit. O prodeji 63procentního státního podílu rozhodla loni v dubnu vláda Vladimíra Špidly.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK