Pražská burza rozšířila ve 22. týdnu zisky o dvě procenta

03.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. června (ČTK) - Pražská burza v uplynulém týdnu pokračovala v návratu k rekordním jarním hodnotám, které opustila po silném výprodeji. Ve 22. týdnu se krátce vyhoupla i na ceny z půlky dubna, ke konci týdne ale o část zisků přišla. Hlavní index PX 50 nakonec zpevnil o 2,02 procenta na 1162,1 bodu a užší indikátor PX-D přidal 2,62 procenta na 2842,1 bodu.

Vynikla zvláště elektrárenská společnost ČEZ, kterou nákupy investorů živené nadějí na vyšší než dlouhodobě očekávanou dividendu posunuly vzhůru o čtyři procenta na 427,1 koruny. Firma Wood & Company odhaduje devět korun na akcii, podle analytiků Patria Finance má ČEZ prostředky až na 17 korun na akcii.

Více než čtyřprocentním výnosem při závěrečném kurzu 837,8 koruny potěšila farmaceutická firma Zentiva. Rostly i banky těžící ze zpráv o možných fúzích v odvětví na evropském trhu. Optimismus ale zchladila informace, že ministerstvo financí připravuje opatření na větší ochranu klientů bank. Komerční banka nakonec vyrostla o 3,5 procenta na 3040 korun.

Naproti tomu prožil další ztrátové období Unipetrol, který klesl o 4,1 procenta na 137 korun. Podle některých analytiků je ovšem Unipetrol stále nad hodnotou, kterou zřejmě nabídne v odkupu menšinovým vlastníkům nový majitel státního balíku PKN Orlen.

Celkové obchody s akciemi se za týden snížily na jeden z nejslabších výsledků letošního roku 13,2 miliardy korun po předešlé hodnotě 17 miliard korun.

Obchodník s cennými papíry Česká spořitelna očekávala v prognóze na červen růsty společností ČEZ a Zentiva. Za hlavní událost označila očekávaný souhlas Evropské komise s převzetím Českého Telecomu španělskou Telefónikou. Odmítání evropské ústavy, které po Francouzích přišlo i z Nizozemska, by nemělo přivát na domácí trh mimořádné výkyvy či razantní výprodeje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK