Americké akcie po nepříznivé zprávě o trhu práce oslabují

03.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 3. června (ČTK) - Ceny amerických akcií se během páteční dopolední části snižovaly a trh reagoval hlavně na zprávu o trhu práce. Ta byla horší, než se domnívali analytici, a slabší byl také růst aktivity ve službách. Navíc se zvyšují ceny ropy, což náladu na trhu ještě více zhoršuje.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index průmyslových akcií pohyboval kolem hodnoty 10.476 bodů a proti čtvrtečnímu závěru ztrácel 0,7 procenta. Hůře si vedl index technologického trhu Nasdaq Composite, který byl slabší o 1,1 procenta a nacházel se blízko 2075 bodů.

Americká ekonomika v květnu vytvořila 78.000 pracovních míst. Výsledek je daleko za odhady analytiků, kteří očekávali vznik asi 185.000 míst. Míra nezaměstnanosti se ale snížila na 5,1 procenta a je nejnižší od září 2001. Analytici předpokládají, že nižší počet nových míst přiměje centrální banku k pomalejšímu zvyšování sazeb.

Index aktivity ve službách v květnu klesl na 58,5 z dubnových 61,7 bodu. Nadále tedy zůstává ve fázi růstu. "Ekonomická data nebyla nejlepší. Řekl bych, že do konce obchodování budeme stát na místě nebo mírně klesneme," řekl ke statistice šéf obchodování v investiční bance Thomas Weisel Partners Tim Heekin.

Výrazně klesly například akcie společnosti Apple Computer v reakci na sdělení, že podnik prodlouží záruku ke starším modelům digitálních přehrávačů iPod. Někteří lidé si totiž stěžovali na problémy s bateriemi a hrozili firmě žalobou. Akcie klesly zhruba o pět procent, přestože firma problém urovnala smírem.

Asi jedno procento hodnoty si odepsaly akcie největší světové pojišťovny American International Group. Ústav čelí vyšetřování z důvodu účetních nesrovnalostí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK