Sobotka chce kvůli ochraně klientů bank změnit zákony

05.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 5. června (ČTK) - Ministerstvo financí chce chránit klienty bank mimo jiné i prostřednictvím změn v zákonech. V pořadu Otázky České televize to uvedl ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD). Postavení klientů finančních institucí by se ale podle něj mělo zlepšit také díky dobrovolným krokům bank. Dodal, že o opatřeních se bude celý červen diskutovat. Poté vznikne pracovní skupina, jež vládě připraví konkrétní plán směřující k posílení postavení klienta i konkurence mezi bankami. Banky jsou dlouhodobě kritizovány kvůli výši svých poplatků.

"Návrhy, které jsme připravili, jsou zahájením otevřené debaty, které by se měli zúčastnit všichni, to znamená ČNB, banky, zástupci spotřebitelů i veřejnost," uvedl Sobotka. Zopakoval, že chce umožnit co nejrychlejší a nejlevnější přestup mezi bankami a posílit informovanost klientů ze strany bank.

ODS je připravena o návrzích jednat. "Pokud vláda konečně došla k názoru, že si banky v této zemi nemohou dělat, co chtějí, je to dobře," řekl v pořadu místopředseda ODS Petr Nečas. Některé kroky bank byly podle něj "opravdu nehorázné", například vysoké poplatky za rušení účtů.

Mezi požadavky, které Sobotka zveřejnil ve čtvrtek, je zrušení veškerých poplatků spojených s odchodem z banky. Ministr také chce, aby si lidé mohli ponechat číslo účtu nebo aby nemuseli platit poplatky za platby státním orgánům. S návrhy nesouhlasí Česká národní banka ani většina komerčních bank.

O změnách v ceníku by banky musely informovat minimálně měsíc předem, aby lidé měli případně dost času na přechod k jinému finančnímu ústavu. Každému klientovi by navíc banka musela propočítávat, jak se změna promítne v jeho konkrétním případě. Banky by podle návrhu nesměly vydělávat na transakcích, kterými lidé platí částky státním orgánům.

Většina bank naopak považuje návrh ministerstva za zbytečný. Banky již údajně část požadavků splňují. ČNB se obává, že náklady opatření, by mohly být větší než přínosy. Bude je analyzovat a podrobně se k nim vyjádří příští týden.

Opatření ministerstva naopak podporuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který nedávno začal prošetřovat tři největší české banky z obavy, že uzavřely dohodu o poplatcích. Souhlasím s nimi i Sdružení obrany spotřebitelů, podle něhož jsou protiprávní i poplatky za vedení účtu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK