Brokeři spravují klientům majetek za rekordních 265 miliard Kč

05.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 5. června (ČTK) - Ve schopnost obchodníků s cennými papíry zhodnocovat majetek věří stále více lidí a firem. Čeští brokeři na konci března pečovali o rekordních takřka 265 miliard korun, což znamenalo meziroční přírůstek o více než 90 miliard korun. Jen letos přibylo obchodníkům téměř 43 miliard korun. Údaje poskytla Asociace pro kapitálový trh (AKAT).

Všichni správci aktiv sice neodkryli složení zákazníků, ale z údajů většiny hráčů na trhu vyplývá, že nejvíce jejich služby využívají právnické osoby - pojišťovny, penzijní fondy, města a obce či neziskové organizace. Jejich podíl je kolem 60 procent.

Druhou nejvýznamnější částí klientů jsou podílové fondy, které podle vedoucího sekce asset managementu AKAT Tomáše Blažka zahrnují fyzické i právnické osoby, pro něž jsou investice vhodné kvůli přístupu na kapitálový trh a možnosti snížení rizika, případně z daňových důvodů. Postupně roste i přímé zastoupení fyzických osob, které mají u obchodníků prostředky za zhruba 16 miliard korun.

Nezanedbatelným faktorem růstu poptávky jsou nízké zisky na bankovních účtech v porovnání s kapitálovými trhy a stále širší nabídka finančních produktů. "Výnosy se na českém akciovém trhu v minulém roce vyvíjely velmi pozitivně, což také zvýšilo zájem klientů o investiční produkty," uvedl Jiří Kvítek, zástupce ředitele správy aktiv Komerční banky.

Společnost Conseq Investment Management loni například vydělala majitelům akciového fondu takřka 40 procent a dluhopisového fondu 10,5 procenta. U firmy PPF Asset Management, jež není členem AKAT, se roční výnos u akciových investic pohyboval od 8,7 procenta do 39,3 procenta. Peněžní, dluhopisová a smíšená portfolia přinášela výdělek ohraničený mantinely 3,5 procenta až 13,7 procenta.

AKAT vznikl v dubnu 2000 a nyní sdružuje přes 20 předních obchodníků s cennými papíry, z nichž většina se správě majetku věnuje. Nejvíce prostředků uvádějí Československá obchodní banka, ING Investment Management a Komerční banka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK