Čína neustoupí požadavkům USA na další omezení vývozu textilu

05.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PEKING 5. června (ČTK) - Čína nemá podle vicepremiérky země Wu I v úmyslu ustoupit požadavkům Spojených států na další omezení vývozu textilu na světové trhy. Wu tak naznačila, že vyřešení sporu je v nedohlednu. Hrozí proto, že se spor přesune na diplomatickou úroveň. Od letošního roku již neplatí globální cla na obchod s textilním zbožím, a čínský textil tudíž zaplavuje nejen Spojené státy, ale i Evropskou unii včetně České republiky.

Wu dohlíží na obchodní politiku země a kroky, které se snaží uplatňovat Spojené státy ve snaze ochránit svůj trh, podle ní Čínu poškozují. V čínském textilním průmyslu pracuje asi 19 milionů lidí, Američané ale začali omezovat dovoz košil, kalhot, spodního prádla a bavlněné příze. Ochranné kroky chystá i Evropská unie.

"Restrikce, které zavedly Spojené státy, mají velmi nepříznivé dopady na výrobu textilu v Číně," citovala premiérku tisková agentura Nová Čína. Varovala přitom, že pokud se nepodaří spor uspokojivě vyřešit, odrazí se to ve vzájemných ekonomických vztazích a obchodě.

Ministr obchodu USA Carlos Gutierrez na sobotní schůzce řekl, že Čína zřejmě nechápe, jak silnému politickému tlaku Američané nyní čelí. Vicepremiérka mu ale odpověděla, že je na Washingtonu, aby se snažil neshody s Čínou urovnat. S Gutierrezem v Pekingu jednal i americký obchodní zmocněnec Rob Portman. "Americká strana by měla plně chápat vážnost problematiky a pomoci navrhnout schůdné řešení," řekla Wu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK