MfD: Chudším lidem se práce stále nevyplácí

06.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 6. června (ČTK) - Chudším lidem se stále nevyplácí pracovat. Pro zaměstnance s nízkými příjmy je i po změnách daní snadnější spolehnout se na podporu státu, informuje Mladá fronta Dnes (MfD) s odkazem na nejnovější studii Vysoké školy ekonomické v Praze. Vyplývá z ní, že nekvalifikovaní lidé s více dětmi se mají lépe, když nepracují, než kdyby chodili do práce.

Nový systém daní, který platí od ledna a od něhož si vláda slibovala částečné zlepšení, na tom příliš mnoho nezměnil, píše deník. Hlavní problém je stále v tom, že sociální dávky jsou příliš štědré, uvedla MfD. Vedoucí sociálního odboru v Ústí nad Labem Ivana Šťastná deníku potvrdila, že příjmy ze sociálních dávek u nezaměstnaných nekvalifikovaných lidí s více dětmi jsou vyšší než to, co by si byli schopni vydělat.

Studie však podle novin ukazuje další překvapivou věc. Pokud člověk s nízkým příjmem přece jen pracuje, nemá pro něho význam usilovat o vyšší plat. Na výplatní pásce má sice vyšší hrubou mzdu, ale ve skutečnosti dostane stejně nebo jen o málo více peněz než předtím, píše MfD. Když žena či muž se dvěma dětmi a hrubým příjem dvanáct tisíc korun dostane přidáno sto korun, čistý příjem rodiny se kvůli daním a sníženým sociálním dávkám nezvedne ani o korunu, uvádí deník jako příklad.

Sociální úřady nepozorují žádné změny k lepšímu ve větším odlivu dlouhodobě nezaměstnaných. Například sociální odbor v Bruntále podle svého šéfa Miroslava Hájka letos vyplatil na dávkách o 2,5 milionu korun více. Více se také na podporách pro dlouhodobě nezaměstnané vyplácí za celou republiku. Rozpočet je za pět měsíců překročen skoro o dvě miliardy korun, píše MfD.

Motivaci zaměstnanců pracovat více nebo hledat práci za větší peníze podle expertů nevylepšily ani daňové bonusy na děti zavedené od počátku letošního roku. Jako malé zlepšení je však pocítí nezaměstnaný, který si práci najde. Lidé bez příjmů totiž na bonus nemají nárok, uvádí MfD.

"Hlavní problém při motivaci k práci jsou sociální dávky. například na děti máte různé dávky od přídavků, sociálního příplatku a nově i daňový bonus," řekl novinám Robert Jahoda z Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí. I podle něj mají nejmenší motivaci k práci rodiny s mnoha dětmi.

Nezaměstnanost se v zemi drží kolem devíti procent a bez práce je více než půl milionu lidí. Zastavení nárůstu výdajů na sociální dávky a zvýšení motivace k práci je zatím podle Mladé fronty Dnes v nedohlednu. Ministerstvo sice chystá nový zákon o životním minimu, ale podle deníku nebude nižší a některé sociální dávky se mají zvýšit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK