LN: Přes tři mld. eur činil obrat ve stahování melodií na mobily

06.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 6. června (ČTK) - Více než tři miliardy eur (přes 90 miliard korun) činil loni obrat v oblasti stahování hudby na mobilní telefony v Asii, Evropské unii a USA. Na základě odhadů agentury Qpass o tom informují Lidové noviny (LN). Stahování vyzváněcích melodií se tak pro mobilní operátory stává po hrách a multimediálních obrázcích velkým byznysem, uvádějí LN.

Pro letošní rok se podle deníku očekává další nárůst o více než miliardu eur. Zájem o mobilní zábavu roste i Česku. Operátoři ale nechtějí prozradit kolik peněz se v českém hudebně-mobilním obchodě točí, ani kolik zákazníků si melodie stáhlo, uvedly LN.

Potvrzují pouze, že zájem o službu stoupá. Například v květnu letošního roku byl oproti lednu zaznamenán nárůst v kategorii takzvaných reálných tónů o zhruba 250 procent, řekla novinám Martina Kemrová ze společnosti T-Mobile. Také podle Diany Dobálové z Eurotelu je dlouhodobý trend stahování hudby do mobilů "velmi pozitivní".

Ceny za stažení jednotlivých druhů se u operátorů pohybují od 29 či 39 korun za reálné tóny u T-Mobile k 39,90 koruny u Eurotelu až k 50 korunám bez DPH u společnosti Oskar, napsaly LN. Poplatek je jednorázový, platí se pouze při stažení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK