Japonské akcie zahájily týden poklesem, slabší je i dolar

06.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 6. června (ČTK) - Ceny japonských akcií se v úvodu nového týdne snižovaly a investoři prodávali hlavně technologické tituly. Do značné míry se tak nechali ovlivnit nepříznivým vývojem ve Spojených státech, kde akcie před víkendem také mířily dolů.

Index Nikkei 225 si odepsal 29,43 bodu a den uzavřel poklesem o 0,26 procenta na úrovni 11.270,62 bodu. Za poslední dva týdny přitom o 2,4 procenta zpevnil. Podobně širší index Topix ztratil 0,2 procenta a uzavřel na 1145,37 bodu.

Investoři prodávali hlavně akcie Tokyo Electron či Advantest. Podle analytiků se ale část investorů rozhodla prodávat akcie ve snaze vyhnout se případným turbulencím, které by se mohly na trh dostavit po vystoupení šéfa americké centrální banky v Kongresu. Alan Greenspan promluví ve čtvrtek.

"Investoři teď chtějí prodávat," řekl šéf akciových obchodů v makléřské společnosti Nikko Cordial Securities Hiroiči Niši. Na akcie ale měla vliv i páteční zpráva z amerického trhu práce, kde vzniklo méně nových míst, než ekonomové očekávali.

Na devizovém trhu mírně klesal dolar, slabé je ale také euro, které stále pociťuje dopady výsledku referenda o návrhu evropské ústavní smlouvy ve Francii a Nizozemsku. Kvůli tomu není euro schopno zpevnit vůči dolaru, který se kvůli nízkému počtu nových pracovních míst v USA přechodně dostal pod tlak.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,2261 USD, a zpevnil tak z předchozích 1,2307 USD, kde byl v pátek. Vůči japonskému jenu ale mírně oslabil na 107,40 z předchozích 107,76 JPY, a podobně euro k jenu snížilo svůj kurz na 131,71 ze 132,63 JPY. K jenu je euro nejslabší od loňského srpna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK