Platební bilance skončila v 1. čtvrtletí přebytkem 14,6 mld. Kč

06.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 6. června (ČTK) - Běžný účet platební bilance skončil v 1. čtvrtletí letošního roku přebytkem 14,6 miliardy korun, což je první aktivum od roku 1994. V závěru loňského roku měla bilance schodek 36 miliard korun. Oznámila to Česká národní banka.

Bilance běžných převodů se meziročně zlepšila o 10,5 miliardy korun, zejména kvůli první splátce Slovenska vůči ČSOB na základě výsledků arbitráže. Příliv přímých zahraničních investic do země se meziročně téměř nezměnil.

Přímé zahraniční investice dosáhly 29,5 miliardy Kč, z toho 12,5 miliardy Kč představovalo investice do navýšení základního kapitálu podniků. Asi 16,7 miliardy tvoří předpokládaná tvorba reinvestovaného zisku a zbytek čerpání úvěrů od mateřských společností. "Přes 97 procent investic pocházelo ze zemí Evropské unie," uvedla v komentáři ČNB.

Finanční účet platební bilance vykázal čistý odliv finančních zdrojů do zahraničí ve výši 14,9 miliardy korun. Podle ČNB to způsobil růst investic tuzemských osob do nákupu cenných papírů a splácení krátkodobých závazků bankovního sektoru. Poměr finančního účtu k HDP poklesl podle odhadu ČNB na 5,8 procenta na ročním základě.

Podle odhadu ČNB v 1. čtvrtletí pokračoval pokles schodku běžného účtu vztaženého k HDP v běžných cenách na 4,1 procenta. Přispěl k tomu přechod obchodní bilance za zboží a služby do aktiva 0,3 procenta HDP.

Obchodní bilance dosáhla v prvním čtvrtletí přebytku 19,4 miliardy Kč, což je meziroční zlepšení o více než 18 miliard. V příznivém výsledku se odrazil rychlejší růst vývozu než dovozu.

V bilanci služeb se v prvních třech měsících letošního roku zastavil pokles aktiva, který byl patrný v předchozích čtvrtletích. Významně se na tom podílely příjmy z prodeje dopravních služeb, zejména v návaznosti na růst přepravy leteckých dopravců.

V bilance výnosů se deficit meziročně zvýšil na 18,1 miliardy Kč kvůli rychlejšímu růstu výdajů v porovnání s výnosy. Zvýšil se objem odhadu reinvestovaného zisku a vyplacených dividend zahraničním vlastníkům z přímých investic.

Bilance běžných převodů skončila přebytkem 11,7 miliardy Kč. Odvody a příjmy ve vztahu k rozpočtu EU vykazovaných v bilanci běžných převodů převážily odvody nad příjmy z unijních fondů.

Bilance kapitálového účtu byla aktivní ve výši 1,4 miliardy Kč. Přispěly k tomu zejména inkasované zálohy v rámci Evropského fondu regionálního rozvoje ve výši 1,3 miliardy Kč.

Přímé investice českých podniků do zahraničí nebyly v prvním čtvrtletí objemově významné. Činily zhruba 900 milionů korun a směřovaly do Velké Británie a na Slovensko.

V rámci ostatních investic nastal odliv kapitálu do zahraničí ve výši 22,4 miliardy korun. Obchodní banky podle ČNB ve vyšším rozsahu splatily přijaté krátkodobé devizové vklady od nerezidentů a současně zvýšily stav depozit a úvěrů poskytnutých do ciziny.

Vládní sektor čerpal v 1. čtvrtletí ze zahraničí 1,8 miliardy korun.

Devizové rezervy ČNB se zvýšily po vyloučení kurzových vlivů o 3,2 miliardy korun, především v souvislosti s připsáním výnosů z investování devizových rezerv.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK