Policie podezřívá tři členy komise ministerstva financí z korupce

06.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 6. června (ČTK) - Policie stíhá tři členy komise zřízené ministerstvem financí za přijímání úplatků. Podle policie za úplatek 50 milionů korun nabízeli dvěma firmám, že jim zajistí zvýhodnění na trhu, informoval Pavel Hanták z policejního prezidia. Podle ministerstva financí již komise neexistuje a její doporučení vláda nepřijala.

Muži údajně v létě 2003 nabídli zástupcům dvou pražských firem, že vypracují v rámci komise doporučení, která jejich společnosti na trhu zvýhodní. Za to požadovali 50 milionů v cenných papírech několika vodárenských společností. Tím si chtěli podle Hantáka zajistit, aby úplatek budil dojem legálního obchodu a nepodléhal zdanění.

Mluvčí ministerstva financí Marek Zeman se k policejnímu šetření členů komise nechtěl vyjadřovat. Účelem komise bylo podle něj vypracovat pro vládu analýzu a návrh řešení v oblasti vodárenství. "Ten materiál nebyl nikdy přijat," zdůraznil Zeman. Komise podle něj fungovala od května 2003 do února 2004. Dva její členové v září na funkci rezignovali; Zeman však nedokázal říct, zda to byli muži, které nyní policie stíhá.

Muži jsou podezřelí z přijímání úplatku spáchaného formou spolupachatelství. Hrozí jim až osm let vězení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK