Koruna mírně posílila na 30,12 Kč za euro a 24,56 Kč za dolar

06.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 6. června (ČTK) - Koruna od rána posílila o čtyři haléře na 30,12 Kč za euro, kde stála v 10:45. Důvodem posunu bylo zpevnění ostatních měn ve středoevropském regionu, řekl dealer Patria Online Tomáš Vlk. Vůči dolaru česká měna posílila obdobně na 24,56 Kč/USD.

Během dne by mohla koruna ještě mírně posílit, neměla by však překročit hranici 30 Kč za euro, míní Vlk. K dolaru lze podle něj další vývoj kurzu těžko odhadnout. Eurodolarový trh je zatím stabilní.

Údaje o platební bilanci nebyly překvapivé a kurz neovlivnily. Běžný účet platební bilance skončil v 1. čtvrtletí letošního roku přebytkem 14,6 miliardy korun, což je první aktivum od roku 1994. V závěru loňského roku měla bilance schodek 36 miliard korun.

Experti očekávají, že v tomto týdnu by mohl kurzem koruny významněji zahýbat údaj o růstu HDP v prvním čtvrtletí, který zveřejní Český statistický úřad ve čtvrtek. Ekonomika v prvním čtvrtletí mírně zpomalila podle odhadu analytiků tempo růstu na čtyři procenta ze 4,3 procenta v závěru loňského roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK