Italská koaliční strana Liga severu stupňuje kampaň proti euru

06.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


ŘÍM 6. června (ČTK) - Další ministr za koaliční italskou stranu Liga severu se dnes vyslovil pro opuštění eura a obnovení liry. Vyjádření ministra pro reformy Roberta Calderoliho je součástí kampaně, kterou politici hlavního proudu odmítají jako populistické shánění hlasů před parlamentními volbami v příštím roce. Evropská centrální banka však již na zvýšený politický tlak po odmítavých referendech o euroústavě připustila možnost uvolnění měnové politiky.

"Můžeme si také představit novou měnu, nazvěme ji Lirou s velkým L, jejíž kurz by byl svázán s dolarem," řekl ministr Calderoli v dnešním vydání listu La Repubblica. "Spolu s ekonomy a experty na evropské zákony zkoumáme, jak postupovat," dodal ministr.

Krajně pravicová Liga severu začala kampaň za opuštění "nepodařeného" eura v pátek, kdy se jako první ministr italské vlády v tomto smyslu vyjádřil ministr práce a sociálního zabezpečení Roberto Maroni. Liga slíbila, že bude v této otázce usilovat o referendum. Kurz eura po tomto výstupu dočasně klesl, dnes již zůstal beze změny.

Zbytek vládní koalice se k návrhům Ligy severu staví vyhýbavě nebo odmítavě. Ministr zahraničí Gianfanco Fini, šéf mnohem větší Národní aliance, ještě v pátek řekl, že Maroniho návrhy nevyjadřují politiku vlády a "postrádají politickou věrohodnost".

Mluvčí hlavní koaliční strany Forza Italia premiéra Silvia Berlusconiho návrh na referendum rovněž odmítl, na adresu eura a ECB však nešetřil tvrdými slovy. "Možná by bylo lépe do měnové unie nevstupovat, nyní je však již příliš pozdě. Skutečným problémem eura je hanebná měnová politika ECB," řekl mluvčí Guido Crosetto.

O víkendu se proti sílící euroskepsi vyslovil prezident Carlo Azeglio Ciampi, který obvykle zůstává nad běžnými politickými spory. "Nemůžete ohrožovat dědictví, které jsme vybudovali, musíte pracovat k jeho posílení," řekl Ciampi.

Calderoli však ihned na Ciampiho, bývalého ministra financí a šéfa centrální banky, zaútočil jako na jednoho ze strůjců potíží s eurem. "Dnes je pro něj těžké přijmout porážku, bude to však muset udělat," řekl ministr. Útočit na prezidenta bývá v Itálii tabu.

Sám Berlusconi se sice od útoků na prezidenta distancoval, kampaň Ligy proti euru však výslovně neodsoudil. Premiér již dříve činil na adresu ECB a eura kritické poznámky a vysoký kurz jednotné měny vinil z poškozování italského exportu a z podílu na letošním pádu Itálie zpět do hospodářské recese.

Berlusconi se však soustředil hlavně na kritiku předchozí levicové vlády a nynějšího soupeře za špatné sjednání podmínek přijetí eura. "Do eura bychom vstoupili, nikoliv však za tohoto směnného kurzu," říká premiér. Podle tisku je systematická vládní kritika eura nesena snahou znemožnit před volbami bývalého předsedu Evropské komise Romana Prodiho, který je nyní šéfem italské levicové opozice.

Kritika eura u běžných Italů zabírá, protože zdejší lidé po zavedení euromincí a bankovek v roce 2002 nejvíce reptali na růst cen zboží a služeb denní potřeby. Analytici poukazují na to, že Itálie je sice nyní nejkritičtější, v populistické kritice eura však není zdaleka sama. Podobné názory zněly i v diskusích před referendy ve Francii a Nizozemsku a přispěly zde k odmítnutí ústavy EU.

"Tento populistický trend by mohl vyústit ve zvýšení politického tlaku na ECB a snížení jejích úroků," řekl ekonom Bank of America Lorenzo Codogno. Dnešní zprávy z ECB naznačují, že tyto tlaky začínají nést ovoce.

Hlavní ekonom banky Otmar Issing podle německého listu Handelsblatt řekl, že strategie měnové politiky nevylučuje snížení úroků. Vedení ECB přitom pokles úroků z nynějšího minima dvou procent až donedávna vylučovalo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK