Koruna za klidného obchodování stagnovala kolem 30,14 Kč/EUR

06.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 6. června (ČTK) - Koruna dnes za klidného obchodování stagnovala kolem 30,14 Kč/EUR, vyplývá z údajů dealingu Komerční banky. Česká měna dopoledne pod vlivem na trzích středoevropského regionu mírně posílila na 30,10 Kč/EUR, ale později opět oslabila. Na přebytek platební bilance, který byl první po 11 letech, koruna nereagovala, uvedl Vladimír Kvasnička z KB. K dolaru koruna mírně posílila na 24,50 Kč/USD.

Kvasnička očekává, že obchodování s korunou bude klidné i v úterý. Dubnová statistika stavebnictví českou měnu neovlivní. Zajímavé mohou být pouze údaje o obchodech České národní banky.

"Podporu by mohla koruně dávat očekávání statistiky HDP za první čtvrtletí letošního roku. Po revizi údajů ze zahraničního obchodu a bilance služeb jsme náš původní předpoklad výraznějšího zpomalení dynamiky HDP přehodnotili," uvedl analytik KB.

Běžný účet platební bilance skončil v 1. čtvrtletí letošního roku přebytkem 14,6 miliardy korun, což je první aktivum od roku 1994. V závěru loňského roku měla bilance schodek 36 miliard korun. Oznámila to dnes Česká národní banka.

Bilance běžných převodů se meziročně zlepšila o 10,5 miliardy korun, zejména kvůli první splátce Slovenska vůči ČSOB na základě výsledků arbitráže. Příliv přímých zahraničních investic do země se meziročně téměř nezměnil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK