Siemens prodá výrobu mobilů tchajwanské firmě BenQ

07.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


FRANKFURT 7. června (ČTK) - Německý strojírenský koncern Siemens prodá ztrátovou výrobu mobilních telefonů firmě BenQ z Tchaj-wanu. Siemens to uvedl s tím, že ho transakce přijde na 350 milionů eur. Dohodu musí ještě schválit akcionáři tchajwanské firmy a protimonopolní úřady.

Siemens převezme nové akcie společnosti BenQ za 50 milionů dolarů. Transakci by mohly podniky dokončit do září, tedy ve čtvrtém fiskálním čtvrtletí Siemensu. Mluvčí Siemensu dodal, že akcionáři BenQ o dohodě s německým koncernem rozhodnou během 70 dnů.

BenQ podle mluvčího Siemensu převezme zaměstnance divize za podmínek v nynějších pracovních smlouvách a bude mít pět let právo používat značku Siemens. Sídlo podniku bude v německém Mnichově. Součástí dohody s BenQ není podle mluvčího Siemensu výroba bezdrátových telefonů Siemens.

"Celkově tato transakce zatíží výsledky hospodaření Siemensu před zdaněním o 350 milionů eur," uvedla skupina ve zprávě. Generální ředitel Siemensu Klaus Kleinfeld k plánům s BenQ řekne další podrobnosti na odpolední tiskové konferenci, napsala agentura Reuters.

Dohoda mezi Siemensem a BenQ ukončila měsíce nejistoty kolem ztrátové divize. Během 12 měsíců do března v divizi vznikla ztráta přesahující půl milionu eur.

Siemens se od konce minulého roku pokouší výrobu mobilů prodat, nebo pro ni najít partnerskou firmu, a spekulace v odvětví se točily právě kolem asijských podniků. BenQ je největším výrobcem mobilních telefonů na Tchaj-wanu a dohodou se Siemensem se mu otevírají dveře na evropský trh s mobily.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK