Japonské akcie pokračují v poklesu

07.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 7. června (ČTK) - Obchodování na akciovém trhu v Tokiu se v úterý opět neslo ve znamení poklesu. Poměrně silný kurz jenu způsobil, že se investoři ve velkém zbavovali akcií vývozců, mezi nimiž je automobilka Toyota. Na devizovém trhu přestalo dál klesat euro.

Index Nikkei 225 si odepsal 53,17 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 0,47 procenta na 11.217,45 bodu. Širší index Topix klesl o 0,36 procenta na 1141,26 bodu. Zájem byl nicméně o akcie středně velkých firem, u nichž investoři očekávají silný růstový potenciál.

"Osobně si myslím, že jsou japonské akcie až příliš levné. Ve srovnání s americkými akciemi se pohybují se zpožděním," podotkl analytik ústavu Daiwa SB Investments Soičiró Mondži. Vliv silného kurzu jenu ale podle něj bude pouze přechodný.

Toyota oslabila o 0,8 procenta, a stejně se snížil rovněž kurz akcií konkurenční automobilky Nissan. Elektronický obr Toshiba si odepsal dokonce 2,7 procenta. Akcie doplatily na snížení nákupního doporučení k cenným papírům konkurenční společnosti SanDisk, k němuž sáhla investiční banka Merrill Lynch.

Na devizovém trhu se přestal snižovat kurz eura, i když se měna vůči japonskému jenu stále drží v blízkosti nejnižší hodnoty za 11 měsíců. Trh částečně reagoval na spekulace, že by Evropská centrální banka mohla snížit úrokové sazby, což ale prezident ECB Jean-Claude Trichet vzápětí odmítl.

V Pekingu se koná Mezinárodní měnová konference, na které se hovoří především o kurzu čínské měny. Na trh se dostaly rozporuplné informace, z nichž některé ukazovaly na možnost snížení úrokových sazeb v zemích EMU. Po Trichetových slovech se však tato varianta zdá jako málo pravděpodobná.

Padla také slova o brzkém uvolnění kurzu čínského jüanu, díky čemuž zpevňovaly kurzy většiny asijských měn. Na Čínu začal znovu apelovat šéf americké centrální banky Alan Greenspan. Čína se ale jen omezila na konstatování, že sice počítá se zásadní změnou své kurzové politiky, ale nikoli hned.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,2273 USD, a mírně tak oslabil z předchozích 1,2261 USD, kde byl o den dříve. Vůči japonskému jenu klesl na 106,96 z předchozích 107,40 JPY, a rovněž euro k jenu snížilo kurz na 131,27 ze 131,71 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK