Sobotka vidí šanci zachovat nižší DPH na bydlení i po roce 2007

07.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LUCEMBURK 7. června (zpravodaj ČTK) - Česká republika má stále naději, že daň z přidané hodnoty na bytovou výstavbu zůstane i po roce 2007 ve snížené pětiprocentní sazbě. "Lucemburské předsednictví v zásadě vyhovělo návrhu ČR, aby se dočasné výjimky na nižší sazbu DPH u stavebních prací spojených s bydlením a na dodávky tepla staly trvalými," řekl ministr financí Bohuslav Sobotka.

"Definitivní rozhodnutí by mělo padnout na některém z příštích zasedání," doplnil Sobotka, který se v Lucemburku zúčastnil jednání ministrů financí Evropské unie.

Dočasné výjimky na stavební práce spojené s bydlením a teplo platí do konce roku 2007, pak by se musely převést do 19procentní sazby DPH. Blížící se zvýšení daně přispělo v uplynulých měsících k prudkému nárůstu výstavby nových bytů i celkové stavební činnosti.

Přeměnu dočasných výjimek v trvalé podporují i další nováčci v EU. Konečné schválení však vyžaduje jednomyslný souhlas všech 25 zemí.

Sobotka usiluje o nižší sazbu DPH také pro ekologicky citlivé výrobky, připojení k vysokorychlostnímu internetu a pro dětské pleny. V tomto směru však dnes žádný posun nenastal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK