Automobilka GM hodlá zrušit minimálně 25.000 pracovních míst

07.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


WILMINGTON (USA) 7. června (ČTK) - Největší světová automobilka General Motors hodlá zrušit v USA do roku 2008 minimálně 25.000 pracovních míst. Chce také uzavřít další továrny pro montáž a výrobu součástek, protože se potýká s vysokými náklady a klesajícím podílem na trhu. Oznámil to dnes generální ředitel Rick Wagoner. Úsporná opatření by měla americké společnosti ušetřit zhruba 2,5 miliardy dolarů ročně.

Wagoner dále uvedl, že pro firmu je životně důležité posílit efektivitu v továrnách. Dodal, že uzavírky provozů vedly v uplynulých měsících k poklesu roční výrobní kapacity v Severní Americe na pět milionů vozů z šesti milionů v roce 2002, napsala agentura AP.

Společnost GM vykázala za první čtvrtletí čistou ztrátu 1,1 miliardy dolarů. Jde o největší ztrátu skupiny od prvního čtvrtletí 1992. Ve výsledku se projevily rostoucí náklady na zdravotní péči, jednorázové výdaje a slabší odezva trhu na nové modely. V prvním čtvrtletí minulého roku firma GM vytvořila čistý zisk 1,3 miliardy dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK