Americké akcie dopoledne rostly díky Greenspanovi

07.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 7. června (ČTK) - Americké akcie dopoledne posilovaly. Výroky šéfa americké centrální banky Alana Greenspana totiž podle investorů naznačily, že se banka blíží k ukončení politiky postupného zvyšování úrokových sazeb.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času, tedy v 18:00 SELČ, vzrostl o jedno procento na 10.574 bodů. Index technologického trhu Nasdaq ve stejnou dobu stoupl o 0,8 procenta na 2093 bodů.

Největší světová automobilka General Motors rostla poté, co oznámila, že hodlá v USA do roku 2008 zrušit minimálně 25.000 pracovních míst. Chce také uzavřít další továrny pro montáž a výrobu součástek, protože se potýká s vysokými náklady a klesajícím podílem na trhu. Úsporná opatření by měla americké společnosti ušetřit zhruba 2,5 miliardy dolarů ročně.

Řetězec supermarketů Albertsons, který je druhým největším maloobchodním prodejcem potravin ve Spojených státech, posiloval díky zprávě o tom, že téměř ztrojnásobil čtvrtletní zisk. Maloobchodní společnost Sears však výrazně klesla, protože vykázala čtvrtletní ztrátu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK