MfD: Firmy by podle státu mohly podpořit dovolené zaměstnanců

08.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 8. června (ČTK) - Firmy by podle ministerstva pro místní rozvoj mohly podporovat dovolené zaměstnanců v tuzemsku. Podle Ivany Hanačíkové z tohoto úřadu by mohly rozdávat poukázky na zvýhodněné pobyty a rekreace v Česku a oproti současné praxi je uplatnit jako náklady, informuje středeční vydání Mladé fronty Dnes (MfD). Stát tím chce zvýšit příjmy z domácí turistiky. Návrh však ještě není hotový, uvedl deník.

Poukázky by pravděpodobně vydávaly firmy, které v současnosti tisknou i stravenky a pro něž by to znamenalo i výrazný růst příjmů. Češi utratí za své zahraniční dovolené dvaapůlkrát více než za pobyty v tuzemských letoviscích. Loni odteklo z peněženek Čechů do zahraničí přibližně 52 miliard korun, zatímco v českých hotelích a kempech utratili jen 19 miliard, píše MfD.

Podle úředníků ministerstva pro místní rozvoj je však důležité, aby tyto příjmy zůstaly v Česku a obohatily rozpočty obcí i státu a přispěly k vyšší zaměstnanosti. Inspirovali se příkladem Francie či Maďarska.

Pro firmy to bude znamenat možnost uplatnit poukázky v nákladech, pro zaměstnance to budou příjmy, z nichž nebudou platit zdravotní a sociální pojištění. Turisté tak budou mít více peněz na útratu, dodává MfD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK