HN: MPO dosud firmám nepoukázalo peníze na rozvojovou pomoc

08.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 8. června (ČTK) - Firmy, které se letos podílejí na státním projektu zahraniční rozvojové pomoci, zatím od ministerstva průmyslu a obchodu marně čekají na peníze, informují Hospodářské noviny (HN). Ministerstvo totiž nařídilo hloubkovou kontrolu uzavřených smluv a postupu vlastních úředníků. Zpoždění plateb podle novin ohrožuje splnění termínů dodávek. Kontroly mají skončit v nejbližších dnech, uvedly HN.

Ministerstvo letos za čtrnáct schválených projektů zaplatí 108 milionů korun. Projekty jsou zaměřené hlavně na energetiku, těžbu, vodohospodářství a ekologii. Jedenáct jich pokračuje z předešlého období, tři jsou nové.

"Jde o velké peníze daňových poplatníků. Chceme mít jistotu," řekl ke kontrolám mluvčí ministerstva Ivo Mravinac. Výsledky prověřování nechtěl komentovat, protože ještě neskončilo.

MPO, které je pod silným tlakem postižených podniků, hrozící skandál nyní odvrací ujišťováním, že do 14 dnů budou příkazní smlouvy podepsané. Připouští ovšem, že výjimky pro uhrazení největších pohledávek jsou možné, uvádějí HN.

Kvůli několikaměsíčnímu zpoždění plateb je ohrožen třeba termín dokončení závodu ve vietnamském provincii Hai Duong, kde se mají od října vyrábět biohnojiva. Na projektu spolupracuje českobudějovická firma JČC Strojní Dílny.

Podobné starosti má také SEZ Chomutov či ZAT Příbram. První firma se podílí na poválečné obnově uhelných dolů v Bosně a Hercegovině, druhá na modernizaci elektrárny v Mongolsku.

"Dali jsme do toho všechny volné prostředky, i když nám to dělá obrovské problémy," řekl HN ředitel SEZ Petr Polák. Investice kvůli chybějícím platbám musí firma zatím hradit ze svého nebo si na ně půjčovat, protože si v Bosně nechce pokazit jméno.

Ministerstva školství a zemědělství, které se také na vládním projektu zahraniční rozvojové pomoci podílejí, takové problémy nemají, dodává deník.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK