ČSÚ: Inflace v květnu zpomalila meziroční tempo na 1,3 procenta

08.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 8. června (ČTK) - Ceny zboží a služeb se v letošním květnu zvýšily meziročně o 1,3 procenta, což je nejnižší meziroční růst od prosince 2003. Nejrychleji rostly v květnu ceny léčiv, která meziročně podražila o 10,1 procenta, zejména kvůli zvýšení doplatků na léky. V dubnu meziroční inflace dosáhla 1,6 procenta. Meziměsíčně se ceny v květnu zvýšily 0,2 procenta. Oznámil to Český statistický úřad.

Analytici tento vývoj očekávali, domnívají se však, že se inflace bude v dalších měsících zvyšovat.

Statistici zpomalení celkového meziroční inflačního tempa zdůvodňují změnou sazby DPH u služeb, která se v loňském květnu zvýšila z pěti na 19 procent. "To se týkalo zejména veřejného stravování, kde růst cen jídel zmírnil v květnu na 2,6 procenta ze 7,5 procenta v dubnu," uvedl ČSÚ. U alkoholických nápojů a tabáku se snížil růst cen tabákových výrobků na 3,3 procenta ze 7,7 procenta v dubnu v důsledku eliminace vlivu vyšší spotřební daně zavedené v roce 2004.

Naopak snížení sazby DPH z 22 procent na 19 procent se projevilo u zemního plynu zrychlením meziročního růstu v letošním květnu o deset procent ze 7,2 procenta v dubnu. U elektřiny ceny stouply o 4,9 procenta z 2,3 procenta v dubnu.

Na zvyšování celkové hladiny spotřebitelských cen působil i vývoj cen potravin a nealkoholických nápojů, kde ceny po čtyřech měsících meziročního poklesu v květnu mírně vzrostly.

Poměrně výrazný nárůst cen potravin a nealkoholických nápojů však zaznamenali statistici v meziměsíčním srovnání (o 0,7 procenta). S výjimkou loňského prosince jejich ceny stouply meziměsíčně nejvíce za posledních 16 měsíců. Vyšší byly především ceny čerstvé zeleniny (o 12,3 procenta) a ovoce (o pět procent). Většina ostatních druhů potravin měla spíše mírně klesající tendenci. Výdaje lidí spojené se zdravím se meziměsíčně zvýšily o 1,4 procenta. Například sezonní ceny lázeňských pobytů stouply proti dubnu o 10,9 procenta.

Meziměsíční růst cen za rekreaci a kulturu ovlivnily zejména vyšší ceny dovolených s komplexními službami (o 1,8 procenta) kvůli nastupující letní sezoně.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v květnu 2,5 procenta, dodal ČSÚ.

Meziroční přírůstek průměrného harmonizovaného indexu spotřebitelských cen 25 členských zemí EU byl podle předběžných údajů v dubnu 2,1 procenta, stejně jako v březnu a únoru. Nejvíce vzrostly ceny v Lotyšsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK