Léky a finanční služby zdražily nejvíce

08.06.2005 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Český statistický úřad dnes publikoval aktuální čísla o květnovém indexu spotřebitelských cen, neboli inflaci. Sledování inflace je důležité nejen pro ekonomy, ale i pro investory i drobné střádaly.

Meziměsíčně se cenová hladina zvýšila o 0,2 %.  Toto zvýšení nejvíce ovlivnil růst cen potravin a nealkoholických nápojů, které po dvou měsících poklesu poměrně výrazně vzrostly. Vyšší byly především ceny čerstvé zeleniny (o 12,3 %) a ovoce (o 5,0 %). Většina ostatních druhů potravin měla spíše mírně klesající tendenci. Růst cen dovolených (o 1,8 %) byl způsoben startem letní sezóny. Podobně se v oddíle zdraví zvýšily především sezónní ceny lázeňských pobytů (o 10,9 %). V dopravě po výrazném zvýšení v dubnu vzrostly ceny pohonných hmot v květnu o 0,7 %.

Meziroční růst spotřebitelských cen zpomalil v květnu na 1,3 % z dubnových 1,6 %, což je nejnižší meziroční růst cen od prosince 2003. Ke zpomalení došlo především v důsledku závislosti na sazbě DPH u služeb, která byla od května 2004 zvýšena z 5 na 19 procent. To se týkalo zejména veřejného stravování, kde růst cen jídel zmírnil v květnu na 2,6 % z dubnových 7,5 %.

Dvě položky, které rostly nejrychleji stojí za povšimnutí. Nejrychleji totiž rostly ceny v oddíle zdraví především zvýšením cen léčiv o 10,1 %, zejména z důvodu zvýšení doplatků na léky. Ceny finančních služeb vzrostly za jediný rok o 9,4 %!

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU