Niedermayer: Česká ekonomika je přeregulovaná

08.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 8. června (ČTK) - Domácí ekonomika je přeregulovaná. Regulace sice nedosahuje tak vysoké úrovně jako na západ od hranic, ale trend není nastartovaný ve smyslu liberalizace ekonomiky. Na konferenci Treasury Management to řekl viceguvernér České národní banky Luděk Niedermayer. To je jeden z důvodů proč v Česku pracuje relativně málo lidí v produktivním věku, dodal.

Ekonomický růst ČR je podle viceguvernéra slibný, ale není to prý tím, že se zlepšují podmínky české ekonomiky. Za růstem okolo čtyř procent stojí údajně zahraniční investoři, kteří dokáží podmínky ekonomiky dobře využívat.

Niedermayer se navíc domnívá, že Česko může potrápit i rozpočtová politika státu. Podle něj se ukazuje, že stát je schopen fungovat s nízkými deficity veřejných rozpočtů kolem tří procent, ale ochota provést "manévr", který by nízké schodky zajistil i do budoucna, je velmi nízká.

Viceguvernér upozornil i na nutnost důchodové reformy a reformy zdravotnictví. Pokud stát nepřipraví například reformu zdravotnictví, budou se problémy objevovat a ještě se vystupňují.

"Bez zásadních reforem to bude fungovat tak, že každé dva až tři roky se odehraje jednorázové oddlužení státem. Zdá se, že ty periody se dokonce snižují a ten rozsah peněz svým způsobem roste," uvedl Nidermayer.

Podle něj se navíc česká ekonomika potýká se stejnými problémy jako ostatní ekonomiky Evropské unie. Niedermayer přitom považuje za nebezpečné ekonomiky, které nechtějí přijmout reformy a chtějí zachovat status quo. Domnívá se, že existuje nebezpečí, že svůj názor prosadí v rámci EU, a tím pošlou evropskou ekonomiku ke dnu. "Zejména velké ekonomiky se v rozporu s očekáváním neoživují. Existují obavy, že uváznou ve stagnaci nebo upadnou do recese," uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK