Pražská burza dopoledne posílila o 0,4 pct vedená Unipetrolem

08.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 8. června (ČTK) - Pražská burza investorům v dnešním dopoledni vydělávala. Z největších zisků se mohli radovat majitelé akcií petrochemického Unipetrolu. Kupující měli stále zájem i o bankovní emise. Hlavní index PX 50 získal kolem půl dvanácté 0,44 procenta na 1171 bodů, což byla největší hodnota od poloviny dubna. Užší index PX-D vyrostl o 0,28 procenta na 2873,3 bodu, uvedla burza.

Petrochemický holding Unipetrol posílil o 1,6 procenta na zhruba 143 korun. Agentura Reuters oznámila s odkazem na informace z valné hromady Unipetrolu, že nový majitel holdingu PKN Orlen se nyní nechystá usilovat o stažení akcií z obchodování na pražské burze.

Rakouská Erste Bank zpevnila o 1,1 procenta na 1235 korun a doháněla tak růst Komerční banky, která nad ní měla navrch při úterním obchodování. Cenné papíry KB šly vzhůru o 0,4 procenta na 3158 korun.

Mezi klesajícími společnostmi byl elektrárenský ČEZ, jenž si pohoršil o půl procenta na 426 korun. Vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn v úterý uvedl, že privatizace ČEZ před jeho expanzí v zahraničí je vyloučena. Podle něj by měl ČEZ dostat jeden až dva roky na dokončení zahraničních tendrů a nákup Severočeských dolů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK