Patria: ČEZ chce letos zvýšit dividendu na devět korun na akcii

08.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 8. června (ČTK) - Elektrárenská společnost ČEZ navrhne valné hromadě vyplatit z loňského zisku dividendu devět korun na akcii. Uvedl to finanční server Patria s odkazem na informace agentury Bloomberg. Loni ČEZ rozdělil akcionářům osm korun. Mluvčí ČEZ nechtěl informace komentovat, vyjádření odmítlo i ministerstvo financí. Většinovým majitelem ČEZ je stát.

Při devítikorunové dividendě by stát získal zhruba 3,5 miliardy korun po loňské sumě 3,2 miliardy korun, spočetl Tibor Bokor ze společnosti Wood & Company. Valná hromada ČEZ se bude konat 20. června, ale s nárokem účasti na hromadě se budou akcie naposledy na burze obchodovat ve čtvrtek 9. června, upozornila Patria.

Zveřejněná částka je nicméně v souladu s odhady analytiků makléřských společností, kteří vycházejí z dlouhodobé dividendové strategie ČEZ. Některé investory by ale zmíněných devět korun mohlo zklamat, poněvadž se chytli spekulací, že dividenda by mohla překročit desetikorunovou hranici.

Prostředků na vyšší dividendu má ČEZ dle obchodníků dostatek. Analytici se ovšem shodují, že stát bude podporovat akviziční snahu ČEZ a nebude tlačit na objemnější dividendy. "Já osobně se nedomnívám, že by stát chtěl po ČEZ vyplatit více (než devět korun)," mínil Jindřich Svátek z Raiffeisenbanky.

Společnosti ČEZ loni klesl čistý zisk na 12,4 miliardy korun z předloni rekordních 13,9 miliardy korun. I tak však ČEZ zůstal nejziskovější tuzemskou firmou. Hlavní akcionář, Fond národního majetku, drží 67,6 procenta emise.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK