ČD zruší od poloviny června asi 60 vlaků, hlavně v Ústeckém kraji

08.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 8. června (ČTK) - České dráhy zruší od 12. června zhruba 60 vlaků a dalších 95 spojů omezí. Většinou se změny týkají Ústeckého kraje, řekl ČTK Pavel Tesař z tiskového oddělení drah. Důvodem je nižší objednávka od Královéhradeckého a Ústeckého kraje. Denně dráhy vypravují asi 7000 vlaků.

Omezení se dotknou především dopoledních a večerních spojů, které jsou málo vytíženy. Některé vlaky dopravce zruší zcela, jiné jen v některých dnech.

Dráhy vyjednávaly s několika kraji o úhradě ztráty z osobní dopravy řadu měsíců. Hejtmani si stěžovali, že na rozdíl od autobusových dopravců dráhy neumí přesně vyčíslit náklady na jednotlivé spoje. Nakonec se ale ČD s většinou regionů dohodly na úhradě v podstatě v původně požadované výši. Peníze určené na úhradu ztráty zkrátil výrazně Ústecký a Hradecký kraj.

V Královéhradeckém kraji se tak musí cestující připravit na rušení spojů na tratích Doudleby nad Orlicí - Rokytnice v Orlických horách, Broumov - Otovice, Opočno pod Orlickými horami - Dobruška, Stará Paka - Nová Paka a Trutnov - Svoboda nad Úpou. V Ústeckém kraji ubudou vlaky například na tratích Litoměřice - Ústí nad Labem, Ústí - Děčín, Děčín - Rumburk, Lovosice - Litoměřice, Most - Louny, Žatec - Chomutov, Teplice - Litvínov a další.

Naopak nově pojede v ranních hodinách osobní vlak z Pardubic do Moravan. Na trati Domažlice - Planá u Mariánských Lázní přibude pár pátečních osobních vlaků z Domažlic do Poběžovic a zpět. V Domažlicích má přípoj od rychlíku z Prahy. Odpolední vlak z Hradce Králové je nově prodloužen z Libuně do Turnova. V opačném směru jedou nové přímé vozy ve spěšném vlaku na trase Turnov - Jičín - Hradec Králové.

V mezinárodní dopravě se u většiny vlaků do Maďarska mění jejich cílová a výchozí stanice v Budapešti. Spoje nebudou zajíždět do stanice Nyugati pu., ale na nádraží Keleti pu. S tím souvisí i minutové změny u příjezdů a odjezdů vlaků v Budapešti.

Ruší se podvečerní osobní vlak Horní Lideč - Púchov. Odpolední rychlík z Prahy přes Českou Třebovou do Brna bude zastavovat také ve Skalici nad Svitavou.

V Hulíně vznikne nově přípoj od ranního rychlíku z Chebu přes Prahu a Přerov do Břeclavi na posunutý páteční rychlík z Kojetína přes Hulín do Frýdku-Místku.

Změna jízdního řádu vstoupí v platnost v neděli. Cestující mohou informace získat na pokladnách železničních stanic nebo na webu cd.cz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK